Theophanes om arabernes udslettelse af Tyana, 709/710

Theophanes med tilnavnet "Bekenderen" (ca. 758-818) var byzantinsk historieskriver, der forfattede en romersk-byzantinsk krønike omhandlende tiden fra 284 til 813.


I dette år [709/710] angreb Maslamah og Abbas (1) Tyana, fordi de var rasende over Maiuomas hærs skæbne. Den var blevet slagtet af Marianos. De belejrede Tyana og overvintrede der. Kejseren sendte to generaler - Theodore Karteroukas og Theophylaktos Salibas - imod dem med en hær (og nogle bondesoldater til at hjælpe) for at drive dem væk. Men de to generaler skændtes med hinanden og drog mod araberne på en uordnet måde og blev udslettede. Mange tusinder blev tilintetgjort, og mange taget til fange. Araberne kunne, da de først havde bemægtiget sig hærens oppakning og fødevareforsyninger, belejre Tyana indtil de indtog den. De havde manglet fødevarer og havde haft til hensigt at trække sig tilbage.

Da de så slaget, blev ​​indbyggerne i Tyana fortvivlede. De fik et løfte om, at de ikke ville blive skadet og gik ud til araberne. De forlod deres by, som herefter har været en ødemark indtil den dag i dag. Araberne overholdt ikke traktaten, men forviste dem til ørkenen. De gjorde også mange af dem til slaver.

 

Uddrag af Theophanes’ krønike, afs. 377. Her efter H. Turtledove (overs.): The Chronicle of Theophanes. Philadelphia 1982, s.74. Tilbage til Under halvmånen: Israel / Palæstina / Syrien >

(1) Maslamah ibn Abd al-Malik, arabisk prins af Umayyad-dynatsiet og fremtrædende general i det 8. årh.

(2) Abbas (Abas) b. al-Walid, arabisk general. Søn af kaliffen Walid I og Maslamahs nevø.


< Dokumentationscenter: Under halvmånen

| FORSIDE | DANSK KULTURKAMP | DOKUMENTATIONSCENTER | POLITISK IDÉHISTORIE | UDGIVELSER OG MEDIER | SØG |
Søg